Træpiller fungerer som et miljørigtigt alternativ til fossile brændstoffer - Meng international
Besøg vores hjemmeside og læs om vores Kvalitets Træpiller. Se hvordan vi er lige præcis noget for dig! ✓naturvenligt ✓kvalitet ✓CO2-neutralt ✓miljørigtigt
træpiller, træpiller og briketter
345
post-template-default,single,single-post,postid-345,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Træpiller fungerer som et miljørigtigt alternativ til fossile brændstoffer

Hvad er træpiller?

Træpiller består af træspåner og savspåner, der er presset sammen. I princippet kan alle træarter bruges til at lave træpiller, men man anvender typisk:

  • Gran
  • Fyr
  • Bøg

Træpillerne er et CO2-neutralt brændstof, hvilket er positivt for miljøet, da det ikke bidrager til drivhuseffekten. De er et godt og miljørigtigt alternativ til fossile brændstoffer, fordi at de afgiver præcis den samme mængde CO2, som træet oprindeligt optager i skoven, eller som træet ville afgive, hvis det lå og rådnede på skovbunden. Det kan derfor bedre betale sig at anvende træpiller og briketter som brændstof, frem for fossile brændstoffer som olie, glas og kul.

Fremstillingsprocessen

Træet findeles først i en hammermøller, for at det senere kan blive lavet til træpiller. Herefter varmes det op til omkring 70 grader, hvilket betyder at den ligning som træet indeholder bliver frigivet. Træmassen som man får ud af dette bliver efterfølgende presset til piller, og her fungerer ligninet som en slags lim, der holder pillerne sammen. Det færdige produkt består derfor kun af rene råvarer, og der er næsten ikke nogle tilsætningsstoffer, modsat fossile brændstoffer.

Lovene for træpiller kan variere en smule fra land til land, hvilket man lige skal være opmærksom på, hvis man køber træpiller fra et andet land. I Danmark på træpillerne eksempelvis indeholde op til 1% rester af lim og tilsætningsstoffer. Et eksempel på dette kunne være, at man ofte glaserer støvfri træpiller med rapsolie.

 

Sådan tester du træpillernes kvalitet

Salget af træpilleanlæg boomede for alvor i 1990’erne. Her var der dog ikke særlig stort fokus på kvaliteten af pillerne. Grundet at der var en meget stor efterspørgsel efter træpiller, havde producenterne ikke fokus på kvaliteten af de råvarer, der blev brugt til at fremstille pillerne. Dette resulterede i nogle utilfredse forbrugere, og helt konkret betød det, at de måtte døje med smuld i pillerne slagger i kedlen. I dag er kvaliteten af træpiller generelt meget bedre, men man kan stadig risikerer at støde på en producent, hvor produkterne stadig ikke er i ordentlig kvalitet. Hvis man vil sørge for, at dette ikke sker, bør man vælge en leverandør, der får pillerne analyseret hos en uvildig instans.

En anden fingerregel for træpiller, er at tjekke, hvor meget smuld der er, da dette medfører slagger i brændekammeret. Pillerne må derudover ikke lugte af andet end træ, og de skal have en trælignende farve. Det vil altså sige, at det skal lugte som om man brænder træ af, når træpillerne brændes af. Hvis pillerne er meget mørke, kan det blot skyldes, at der er blevet brugt en mørkere træsort eller bark til at fremstille dem.

Hvis man selv vil teste om pillerne indeholder bindemidler, kan man lægge et par piller i noget vand, og derefter observere hvad der sker med pillerne. Opløses pillerne i vandet efter et par minutter, er der højst sandsynligt ikke bindemidler i. Bliver de derimod ved med at være bundet sammen, er der stor sandsynlighed for, at der er mere end 1% lim i.

 

No Comments

Post A Comment