Lær at farve uldgarn med plantefarvning I Flotte resultater
483
post-template-default,single,single-post,postid-483,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Plantefarvning giver mange muligheder

Plantefarvning giver et flot resultat

Har du en interesse indenfor håndarbejdsfaget og dens mange kreative muligheder? I mange 100 år har kvinder og mænd eksperimenterede med de forskellige muligheder og veje, som håndarbejde åbner. Plantefarvning er en af disse.

Hvad er plantefarvning?

Plantefarvning bruges til farvning af uldgarn. Plantefarvning har været kendt i flere tusinde år. Farvningen foregår ved at udnytte naturens materialer. Dette gør man for at undgå at købe farvestoffer, som både er dyrt og mere skadeligt. Plantefarvning har i mange år været med til at kunne præge sin hverdag med farve. Farver udtrykker alle noget forskelligt, og giver tilværelsen en mere sprudlende og kreativ tilgang. Det var særligt udbredt tilbage i 1700-tallet.

Farver

Det er uden lige imponerende, hvilke farver naturen kan give. Planter udgiver i helhed mest gullige farver. Gennem forskellig kemikalier og forarbejdninger af planterne, kan man dog udnytte denne kombination til at skabe forskellige og mange farver. Farven er alt afhængig af plante valget.

  • Gule nuancer
  • Røde nuancer
  • Blå og grønne nuancer

Gule nuancer skabes ved brug af planter som birk, blåbær, rejnfan, gyldenris og andre planter som optræder almindeligt i naturen. Den gule farve er nem at få fat i, da planterne er dominerende i det danske landskab.

Røde nuancer fås bl.a. fra roden af kraprod. Kraprod blev for år tilbage dyrket i Danmark, men skal i dag importeres, hvis man ønsker at anvende netop denne plante. Andre muligheder er svampe. På bornholm optræder cinnoberrød slørhat, som giver en flot varm rød tone til garnet.

Blå og grønne farver er svære at udvinde. Blå er en af de dyre farver, som almindelige mennesker før i tiden ikke gik med. Det var forbeholdt de adelige og kongelige. Indigo kan farve uldgarn blå. Det skal dog importeres fra Asien eller andre steder, som tilbyder det. Grøn er også svær at udvinde. En teknik, som ofte bruges er først af farve garnet gult, og derefter tilføje den blå farve.

Der sættes ingen grænser for fantasien. Der eksperimenteres stadig med forskellige farver for at udvinde flere og stærkere farver. Der er helt sikkert planter, som endnu ikke er opdaget, men ville kunne give flotte farver.

Plantefarvning giver flotte resultater

Kan jeg prøve plantefarvning?

Der gøres i dag stadig brug af plantefarvning i et vis omfang. Det kan dog fange manges interesse. Der tilbydes derfor kurser, hvor man kan lære at farve uldgarn med hjælp fra plantefarvning.

Kurset strækker sig over 2 dage for at få hele processen med. Første dagen indeholder hele forberedelsen bag farvningen. Garnet skal bejdses. Bejdes er en proces, hvor materialets overflade ændres. I dette tilfælde gør det garnet mere modtagelig overfor farvningen. Derudover går første dagen også med at indsamle planter til farver og gør det klar til farvebade.
Anden dagen går med selve indfarvningen. Farverne skal selvfølgelig holdes adskilt, derfor opstilles forskellige farvebade. Her vil man kunne se hele processen, samt lære at få det ønskede resultat.

Man skal ikke være bange for at tage en veninde eller ven i hånden og få to sjove og lærerige dage med nye opdagelser og spændende projekter.

No Comments

Post A Comment